Вторичното удавяне – тихата смърт

Лятото не носи само радост. За съжаление през този сезон се отваря тъжен списък с хора, удавили се на плажа или в басейна. Давят се и възрастни, и деца. Разбира се, трябва да обърнем специално внимание на безопасността на децата.
Според докладите на Световната здравна организация всяка година 732 000 души се давят. Удавянето е сред десетте най-разпространени причина за смърт на деца и младежи. Най-изложени на риск във водата са децата до пет години.

За да се наслаждават децата на къпането, без риск за живота и здравето им, не трябва да ги изпускате от очи, когато плуват в басейна, да го проверите дали е оборудван с решетка и така нататък.

Но има и друг вид нещастни случаи, освен удавянето, за които не се знае толкова много – те всяка година отнемат живота най-вече на малки деца…

Това е така нареченото “вторично удавяне”. В този случай давещите се деца или възрастни са спасени, извадени са от водата и са се върнали към живота с помощта на съответните процедури (изкуствено дишане и други).

Връщат се у дома, както изглежда, вече в нормално състояние, но след няколко часа или дори дни започват да усещат голяма умора, лягат да спят и не се събуждат… Това е ужасно, но се случва.

В тази статия ще поговорим за вторичното удавяне, за да може да се погрижите както за безопасността на децата си, така и за своята.

Вторичното удавяне: тихата смърт

Първо ще ви разкажем, или по-точно, преразкажем една история, която се случила наскоро с Линдзи Куява. Тази история попадна в медиите, и, разбира се, за нея написа в блога си и самата Линдзи. Синът й започнал да се дави в домашния им басейн, останал под водата само няколко секунди и за щастие навреме го извадили от водата и го реанимирали.

Всичко с него било наред, но Линдзи решила за по-сигурно да се обърне към педиатър и му оставила съобщение на телефонния секретар, разказвайки какво се е случило. Представете си изненадата й, когато лекарят изключително бързо отговорил на съобщението й и препоръчал по най-бързия начин да закара детето в болница.

Когато Линдзи потърсила сина си, за да го заведе в болницата, видяла, че едва държи очите си отворени – искал да легне и да спи. Чувствал се много уморен и започнал да “преплита” краката. С него явно нещо не било наред. Това било потвърдено и от изследванията, направени в болницата.

Белите дробове на момчето били раздразнени и възпалени от химикалите, които се използват често в плувните басейни. Нивото на кислород в кръвта му падала с всяка секунда – детето всъщност се “давело”, без да го забележи.

Лекарите успели да спасят момчето с необходимите медицински процедури и добри грижи. Отнело им няколко дни. За щастие, майката на детето бързо уведомила лекаря за това, което се е случило, и специалистите успели да предприемат всички необходими мерки.

Но не всяка от тези истории завършват с толкова щастлив край. Известно е, че много деца умират в резултат на вторично удавяне.

След като детето се е давило във водата, може да изминат до три дни, без очевидни симптоми за някакви здравословни проблеми. Но в същото време, тези проблеми нарастват и се стига до трагедия.

Насладете се с децата си на лятното слънце и къпането в морето или басейна, но винаги помнете какво сте прочели в тази статия. Животът и здравето на децата ви си струва това!

Какво да знаете за вторичното и за сухото удавяне?

♦ “сухото” удавяне възниква тогава, когато организмът и мозъкът “усещат”, че сега ще трябва да “вдишат” вода. Тогава като защитна реакция става спазъм на дихателните пътища. Водата не навлиза в белите дробове, но не може да постъпва и въздух, в резултат на което човек остава без кислород.

♦ Вторичното удавяне се случва тогава, когато водата навлиза в белите дробове и остава там. Възможно е да я “изпомпате” от давилия се човек, но част от водата все пак остава в белите дробове и постепенно причинява белодробен оток. В началото той не причинява проблеми на организма, но след няколко часа или дни може да доведе до смърт.

♦ Трябва също така да се има предвид, че водата в басейните съдържа много химикали. Ако те попаднат в белите дробове заедно с водата, предизвикват възпаление и дразнене.

♦ Хлорът дразни силно бронхите.

♦ След като давещото се дете е извадено от водата, “изпомпали“ са от него част от водата и са му направили изкуствено дишане въпреки това малко вода може да остане в белите дробове. След няколко часа тя причинява възпаление на бронхите, белодробен оток, водещ до понижаване на съдържанието на кислород в кръвта.

На какво да обърнете внимание?

► затруднено дишане, учестено, но повърхностно
► при детето забележимо се раздуват ноздрите
► кашлица, която не минава
► болка в гърдите
► леко повишаване на температурата
► неестествена, внезапна слабост, сънливост. Преди минута си е играело, а сега иска да лежи
► странни нарушения в поведението (например седемгодишно дете може изведнъж да се напикае след къпане), забравяне, объркване, световъртеж – знак, че до мозъка не достига достатъчно кислород
► гадене или повръщане
► посиняване на устните или ръцете, бледа кожа

Колко време продължава опасността, ако детето е вдишало вода?

В изключителни случаи – до 48 часа. По-голямата част от пострадалите проявяват симптоми на удавяне в рамките на 5 часа след инцидента. Децата обикновено се държат съвсем нормално през първия час, но в диапазона от един час до два дни се появяват тревожните симптоми. 

Препоръки

1. Ако детето ви се е давило, дори това да е било само за “много кратко време” и то на пръв поглед се чувства съвсем нормално, веднага го заведете на лекар за спешна консултация.
2. Нито за миг не изпускайте от поглед децата, когато сте на плажа или на басейна.
3. Научете ги да плуват възможно от най-ранна възраст.
4. Дори ако детето ви знае да плува, не се отпускайте. Може да му стане лошо или нещо (някой) да го удари в басейна (например друго дете, когато скача във водата). Така че бъдете бдителни, трябва постоянно да наблюдавате децата си.

Милена ВАСИЛЕВА

/БЛИЦ